Eerste hulp tijdens de avondklok

Van Martin van Gool

Hierbij ontvangen jullie informatie over eerstehulpverlening tijdens de avondklok. Het eerste gedeelte komt van de site van het Oranje Kruis, het tweede gedeelte komt van HartslagNu. We hopen dat het voor u nuttige informatie bevat.

Eerstehulpverlening tijdens de avondklok

Inmiddels is de avondklok verlengd tot 30 maart. Vanaf 9 februari 2021 tussen 21:00 uur ’s avonds en 04:30 uur ’s ochtends mag niemand zonder geldige reden de straat op. Wat betekent dit voor eerstehulpverlening tijdens de avonduren? Er zijn uitzonderingen. Een uitzondering op de avondklok is het verlenen van dringende (medische) hulp aan een hulpbehoevend persoon. Zo blijft onder andere het oproepsysteem van HartslagNu operationeel, wat inhoudt dat burgerhulpverleners tijdens de avondklok nog steeds een oproep kunnen krijgen. Maar ook het helpen van iemand in een minder levensbedreigende situatie valt onder deze uitzondering.

Moet ik een verklaring hebben?

Het kabinet heeft aangegeven dat iedereen die zich tijdens de avondklok op straat bevindt, een getekende verklaring op zak moet hebben. Voor burgerhulpverleners die opgeroepen worden door HartslagNu volstaat het aantonen van de registratie met de oproep. Uiteraard zal iemand die eerste hulp verleent in een noodgeval niet snel op de bon geslingerd worden, maar voor eerstehulpverleners raden we toch aan een officiële verklaring te downloaden. Deze is beschikbaar op rijksoverheid.nl

Heb je als burgerhulpverlener een verklaring nodig?

Het kabinet heeft aangegeven dat iedereen die zich tijdens de avondklok op straat bevindt, een getekende verklaring op zak moet hebben. (Bron: Oranjekruis.nl)

Oproepen om te reanimeren

Reanimeren volgens de covid-19 richtlijnen, hoe zat het ook al weer? Bekijk de video van de Nederlandse Reanimatie Raad.

Scholing verlopen? Is de geldigheid van jouw scholing bijna verlopen? Geen nood, wij blijven je voorlopig gewoon alarmeren. Wij begrijpen dat je nu geen herhalingscursus kunt volgen. Daarom houden wij jouw account op actief en alarmeren wij je bij een hartstilstand in jouw buurt. Volg wanneer dat weer kan een herhalingscursus.  Iedereen met een verlopen scholing houden wij actief in ons oproepsysteem. (Bron: Hartslagnu.nl)

Geplaatst in Uncategorized.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *