Hitteberoerte

Een inspanning gebonden hitteberoerte wordt vaak niet herkend, omdat de symptomen anders zijn dan bij de ‘klassieke hitteberoerte’. Bij een hitteberoerte is de lichaamstemperatuur 40 graden Celsius of hoger en is er sprake van neurologische dysfunctie, zoals verwardheid, onrust, vreemd gedrag, uitvalsverschijnselen, bewustzijnsvermindering of bewusteloosheid. Een hitteberoerte is een levensbedreigende aandoening.

Bij een hitteberoerte is snel en agressief koelen levensreddend! Bel 1-1-2 en start direct met koelen. Meest effectief is een bad met koud water (toegepast door getrainde zorgprofessionals), maar ook lakens gedrenkt in (ijs)water of afspoelen met koud water kunnen worden gebruikt.

Een inspanning gebonden hitteberoerte ontstaat tijdens hoog-intensieve inspanning, zoals hardlopen en marathons. Slachtoffers zijn meestal niet rood, warm en droog, maar de huid is vaak bleek, koel en klam. De lichaamstemperatuur is wel boven 40 graden Celsius en er is neurologische dysfunctie.

De ‘klassieke hitteberoerte’ ontstaat vaak bij ouderen en jonge kinderen tijdens een hittegolf. Zij kunnen vaak niet goed uit de warme omgeving gaan. Slachtoffers hebben een rode, warme en droge huid, meestal zonder zweet. De lichaamstemperatuur is boven 40 graden Celsius en er is neurologische dysfunctie.

Geplaatst in Uncategorized.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *