Voor u gelezen

Verpleegkundig Specialist AGZ Ruud: ‘Burgerhulpverleners, bedankt! Zonder jullie hulp zouden we bij reanimaties op straat geen hoog overlevingspercentage hebben’  (9 FEB, 2021)

Ik heb er weer een nieuwe blogger bij! Welkom, Verpleegkundig Specialist AGZ Ruud! Hij vertelt vandaag over reanimeren buiten het ziekenhuis en het belang van burgerhulpverleners in deze situaties.

Of je nu een zorgprofessional bent, toevallige passant op straat of aangesloten bij een AED-netwerk: het reanimeren van een mens is altijd een indrukwekkende gebeurtenis. Wanneer de reanimatie op straat plaatsvindt, is het slachtoffer gebaat bij het snel opstarten van Basic Life Support (BLS) en een snelle defibrillatie met behulp van een AED. Daarmee red je levens!

De ambulances komen ter plaatse, nemen de zorg over en met een beetje geluk word je bedankt. Om de ambulancezorgverleners niet in de weg te staan, neem je afstand. Zo gaat het vaak… Maar wat doet het met je? Hoe loopt het af? Heb ik juist gehandeld? Is er sprake van een partner of van kinderen? Allemaal vragen waar je mee rond kunt blijven lopen en waar je geen antwoord op krijgt.

Als Rapid Responder word ik samen met een ambulance met spoed naar een melding gestuurd, waarbij een persoon op straat onwel is geworden. Een toevallige passant heeft het gezien, is geschrokken en heeft vervolgens 112 gebeld. Van de meldkamer Ambulancezorg (MKA) heeft de passant reanimatie-instructies ontvangen en de MKA heeft ons ook direct aangestuurd en een AED-alert uitgezet.

Toen wij ter plaatse kwamen, waren de passant en AED-alert volop adequaat aan het reanimeren. Wij pakken onze monitor, zuurstof en medicatie en na een korte overdracht (aantal shocks en wat ze gezien hebben) nemen we de situatie over. Ik roep nog snel ‘dank je wel’, maar dat komt niet aan, want ze zitten nog vol adrenaline. Wij passen onze advanced life support (ALS) technieken toe en zien dat het resultaat heeft. Het slachtoffer krijgt ritme, bloeddruk en eigen ademhaling. Dat heet Return Of Spontanious Circulation (ROSC).

Voordat we met het slachtoffer vertrekken, sla ik nog snel een klikbandje van Hart4All om de pols van het slachtoffer. Hetzelfde bandje geef ik aan de passant en de AED-hulpverleners. Op deze bandjes staat een unieke code, waarmee ze kunnen inloggen op de website van Hart4All en via de unieke code aan elkaar gekoppeld kunnen worden. In het ziekenhuis dragen we het slachtoffer over aan de Spoedeisende Hulp (SEH) en geef ik door dat er bandjes zijn uitgedeeld van Hart4All. Het bandje dat om de pols van het slachtoffer zit, wordt door de SEH-verpleegkundige overgedragen aan de familie.

Wanneer beide partijen inloggen en de familie van het slachtoffer toestemming geeft voor een koppeling, ontstaat er een match. Daarna kunnen ze samen in gesprek gaan. De familie (in sommige gevallen ook het slachtoffer) kan de passant en AED-hulpverleners bedanken en zij kunnen hun vragen stellen. Daarnaast kunnen de passant en AED-hulpverleners ook aan elkaar gekoppeld worden om samen te verwerken. De cirkel is rond; geen AVG-issue en een stukje maatschappelijke betrokkenheid rijker.

Burgerhulpverleners: bedankt! Zonder jullie hulp zouden we bij reanimaties buiten het ziekenhuis geen hoog overlevingspercentage hebben, en dankzij Hart4All komt er een stukje menselijkheid terug in de vaak technische en hectische reanimatiesituaties op straat.

Deze blog is geschreven op persoonlijke titel van Ruud.

Dit is Ruud: Ruud Verhalle is MSc Verpleegkundig Specialist AGZ, werkzaam bij de RAV Brabant Midden West Noord, lid van de protocollencommissie (AZN) en als reservist werkzaam bij de CZSK (Marine). Bovenal is hij ambassadeur van Hart4ALL, voor wat extra menselijkheid en maatschappelijke betrokkenheid tijdens hectische situaties op straat.

(bron: https://www.floorzorgt.nl/floor-onderzoekt/verpleegkundig-specialist-agz-ruud-burgerhulpverleners-bedankt-zonder-jullie-hulp, 07-03-2021, 15.15 uur)

Geplaatst in Uncategorized.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *